Beste wijnliefhebber,

De opmars van de nieuwe wereldwijnen is voorlopig niet bij te houden.
De nieuwe trends in de wijnwereld en een keuze van wijnen uit meer dan 30 landen
hebben tot gevolg dat we het bos niet meer door de bomen zien.
De jongere generatie wijnliefhebbers kiezen hun wijnen volgens druivenras, liefst met een flinke dosis nieuwe houtlagering, andere, meer ervaren wijnproevers kiezen voor fruit en finesse en een meer evenwichtige houtrijping.
Deze wijnkaart is ingedeeld volgens druivenras, met een uitgebreide keuze aan wereldwijnen, wit of rood, ”wooded or unwooded”. Europa met Spanje, Italië en Portugal, wijnen gemaakt met authentieke regionale druivensoorten. Duitsland met de koningin van de witte wijn de ”Riesling”.  Frankrijk met klassiekers uit Bordeaux, Bourgogne, Loire en Rhône en minder gekende appelaties zoals Arbois en Madiran en de revelatie van de laatste jaren: de kruidige, fruitgedreven wijnen uit Languedoc en Roussillon.
Wereldwijnen uit o.a. Argentinië, Uruguay, Zuid-Afrika, Californië, Australië.
Laat u eens verleiden tot een finesse ”Manzanilla” of een gerijpte ”Amontillado” Sherry bij het eten of een glaasje natuurzoete wijn of oude Port bij het dessert.

Weet u niet wat kiezen, droog of mollig, finesse of kracht of welke wijn bij de juiste gerechten, ik help u graag bij uw keuze.

Jan Van keer




 

  *Sterretje = mono cépage  
°Bolletje = minimum 50% v/d hoofddruif 
 

 

Sherry is zonder meer de beroemdste Spaanse wijn. De bakermat van de Sherry bevindt zich diep in Andalusië in het gebied rond de steden Jeres de la Frontera en Sanlúcar de Barrameda. Sherry is steeds een blend, bekomen via het solera systeem waarbij men de jonge Sherry aanvult aan de vaten met oudere sherry van het zelfde type. Op deze manier wordt Sherry geleidelijk gemengd teneinde een standaardkwaliteit te krijgen. Men onderscheidt 5 typen Sherry, al dan niet met de werking van flor: de beendroge Fino & Manzanilla, de Amontillado is een oudere Fino,
de Oloroso is een goudbruine oude Sherry met een aroma van walnoot en een rijk bloemaroma, de Cream Sherry is aangezoet met een stevige scheut Pedro Ximénes en de Pedro Ximénes is een zeer zoete dessertwijn van de gelijknamige druif.
Verder nog andere stijlen zoals, medium dry, Pasada en Palo Cortado en Pale Cream.
De Manzanilla en de Fino zijn eetlustopwekkende aperitieven doch ook de perfecte begeleider van vele gerechten.

Proef ook eens een glas Cream Sherry bij het dessert.


Manzanilla, Las Medallas de Argüeso,
Herederos de Argüeso Fina € 19.50 fles - € 3,50 glas
Lichte, droge wijn uit Sanlucar de Barameda, hij heeft een vleug ziltigheid en ook iets van amandel in zijn smaak.

Fino Dry, Vinicola Hildalgo € 19.50 per fles - € per 3,50 glas
Strokleurige wijn met een zuivere en lichte noottoets in aroma en een frisse droge smaak.

Amontillado, Herederos de Argüeso € 30 per fles - € 4 per glas
Oudere Fino met een goudgele kleur, lichtjes aangezoet, geur en smaakimpressies van noten.

Amontillado Viejo, Herederos de Argüeso € 60 per fles - € 7 per glas
Blend van zeer oude Amontillado’s

Oloroso, Herederos de Argüeso € 30 per fles - € 4 per glas
Goudbruine Sherry met een weelderig parfuim, in principe droog doch verrijkt met een scheut Pedro Ximénes.

Cream, Heredreos de Argüeso € 19.50 per fles - € 3,50 per glas
Goudbruine Sherry flink aangezoet met Pedro Ximénes. een typische dessertwijn.

 

 


Natuurlijk zoete wijnen
Natuurlijk zoete wijnen zijn wijnen ontstaan op een natuurlijke manier
 al dan niet aangetast door de nobele schimmel ”Botritis Cinerea”,
deze wijnen zijn niet versterkt.

Versterkte wijnen zijn wijnen waarbij men de gisting stopt door wijnalcohol
toe te voegen, waarna in de wijn natuurlijk restzoet overblijft.